Friluftsfilosofi

Studie: Danskernes friluftsliv

Friluftsrådet udgav i 2017 en ny rapport, hvor man undersøgte danskernes friluftsliv. Det kom der en hel del spændende tal ud af.
5 minutter
5 minutter

Vi søger ud i naturen for at slappe af

Danskernes primære årsag til at søge ud i naturen er for at slappe af.  80 % af de adspurgte har angivet, at det er en vigtigt årsag til at komme ud. På vores ture lægger vi stor vægt på, at der også er tid til at slappe af og bare være til.

Vi vil gerne være aktive

70% angiver at være fysiske aktive som en vigtig motivationsfaktor. Centralt for alle vores ture er, at de er aktive. Hvor fysisk krævende de varierer, men nu kan være sikker på, at du får brug kroppen uanset hvilken tur, du tager med på.

Vi kan godt lide at være ude i naturen

Når man spørger, hvad der har fået de friluftsaktive danskere i gang med at dyrke de friluftsaktiviteter, som de dyrker, så er svaret ”Jeg har altid godt kunnet lide at være udenfor”. Det viser, at mange i høj grad dyrker friluftsliv, fordi de motiveres af at være ude i naturen. 

Vi vil gerne, men vi mangler tid

En af de helt store barrier for folk til at dyrke mere friluftsliv er manglende tid pga. arbejde. 62% svarer at tiden er en barriere, mens den næststørste barriere er vejret. Her svarer 35%, at det er tilfældet. En mand i 30’erne siger det meget fint i rapporten: “Det kan godt hænge sammen med vejret. Nogle gange bliver man bare lige optaget af noget indenfor, og så kommer man ikke lige uden for en dør, og sådan går det.”. Du kender det helt sikkert. Intentionen er der, men der er lidt gråt udenfor og ja… og sådan går det, som han siger. Det er kun 8%, at det er manglende lyst som forhindrer dem. 

Vi er på en mission, om at gøre det så nemt for dig at komme afsted på tur som muligt. Det eneste, du skal gøre er at pakke rygsækken efter vores pakkeliste - resten klarer vi.

Vi blive glade af at komme ud 

84% oplever, at det at være i naturen, forbedrer deres psykiske velvære og humør og 80 % oplever, at det forbedrer deres fysiske form og helbredstilstand. En kvinde i 60’erne siger det sådan: ”Så længe jeg er ude i naturen, så glemmer jeg alle de ting, der kan irritere eller gøre en i dårligt humør. Det er godt for mit humør. Man kan jo ikke sidde der og være sur, når man kigger ud over havet eller en solnedgang. Man kan godt være ked af det, men man er det på en anden måde”

Det er både tømreren, folkeskoleeleven og akademikeren, der har godt af at komme ud. De selvvurderede effekter, psykisk, socialt og mentalt er stort set ens uanset om du har en folkeskole, studentereksamen, erhvervsuddannelse, kort eller langvideregående uddannelse. Derfor er der også plads til alle voksne på vores ture uanset uddannelse, erhverv eller køn.

Friluftsliv er et one-mands-show

Under halvdelen, kun 40 %, vurderer at friluftsaktiviteter forbedrer deres sociale liv. Rapporten konkluderer, at det skal ses i lyset af at mange dyrke friluftsliv og opholder sig i naturen alene. Til gengæld angiver to tredjedele af os at socialt samvær som en meget vigtig eller vigtig motivation for at komme ud. En kvinde i 20’erne siger: ”Jeg tror ikke, jeg ville gå ud og køre mountainbike alene, der er klart et socialt aspekt i det.”  

Vi synes, at under halvdelen er for få. Derfor er vi på en mission om at gøre det mere socialt at komme på friluftstur. Alle vores ture foregår i små grupper. Du lærer hurtigt de andre turdeltagere at kende og hvem ved - måske finder du din næste turmakker?

Vi kommer mindre ud om vinteren

77% procent kommer mindre ud i vinterhalvåret end i sommerhalvåret. Det er ikke så underligt. Det er koldt og mørket trækker os indenfor. Det er meget at forvente af os selv, at vi skal være ligeså meget uden som om sommeren, hvor lyset og varmen lokker os ud. Alligevel er det synd, at mange af os går i vinterhi, ja nogle, oplever ligefrem at blive vinterdeprimeret. Det er mørkt, når vi står op og det er mørkt, når vi kommer hjem fra arbejde. Vi tror på, at friluftsliv kan noget hele året rundt. Tag med på vores fjeldskitur og kom ud i den friske og smukke vinter. 

Mere fra magasinet